lauantai 17. maaliskuuta 2012

Osta tablet reilulla 100€:lla!

Facebookin Tablet- laitteet opetuksessa - ryhmässä sain monenlaisia kommentteja, kun kerroin tilaavani Kiinasta uuden halpis-tabletin. Niin pitikin saada. Ihmisillä on monenlaisia suhteita tekniikkaan. Omani on se, että mietin aina

  • voisiko tässä käyttää jotain vanhaa poistuvaa teknologiaa eli kierrättää
  • voisiko saman tai melkein saman saada halvemmalla
  • ikinä en osaa päästä siihen, etä pärjäisikö ilman - olen auttamatta teknologiafriikki ja kamahullu
Kuvaan ensin itse laitetta.  Sitten sen verran käyttökokemuksia, mitä eilisen klo 20 ja tämän hetken klo 12 välillä olen kokenut. Juuri nyt kokemuksia kerää 12v poikani, joka todella viiltää kaikki laitteet kappaleiksi analyysillään :)

Laitetta myydään monessa paikassa. Suomessakin näyttää olevan toimittaja, jonka nettisivu on niin epämääräinen, että siitä ei selviä kumpi maksaa tullin myyjä vai ostaja. Ebay:n kautta tai Googlella etsimällä löytää kiinalaisia myyjiä, joilla on erilaisia hintoja. Hinnat näyttävät alkavan n. $135 (sis. pk) ja ylöspäin ei ole rajaa. Jos maksaa PayPal:lla, voi olla turvallisin mielin niin omien korttitietojensa kuin myös sen suhteen, että saa mistä maksaa. Kannattaa tietysti vähän seurata myyjien tunnettuutta sekä saatua palautetta.
Tässä linkki itse laitteeseen Ainol Novo7 Elf, kaupassa josta sen ostin. Chinagrabber oli loistava myyjä. Halpa hinta, nopea toimitus ja vielä siis jollain konstilla ohi tullin. Jos ostan näitä lisää, tiedän mistä.


Yhteenveto
+ halpa
+ hyvä käytettävyys
+ suomen kieli
+ aika pitkälle samanlainen kuin Samsung Galaxy Tab käytössä = hyvä
- Market puuttui
- vaatii tässä vaiheessa säätämisintoa tai nörttikaverin

Ai mitä mieltä olen? Jos joku myisi näitä Suomessa esim. 150€ kpl, ostaisin niitä heti 20 kpl kouluun. Tämä on se tie, jota olen odottanut. Pitää olla teknisesti suvereeneja, käytettävyydeltään itsestään selviä iPad3 yms. Sen lisäksi pitää olla "entry-level" -laitteita, joita käyttämällä käyttökokemus on hyvä, vaikka kaikkea blingblingiä ei saakaan. Sanoin jo pojallekin: onko järkeä ostaa uusi känny, kun et koskaan soita? Tällä on parempi pelata, parempi toimia sosiaalisessa mediassa. Ja wlanin alueella soittaminenkin onnistuu Skypellä.
Suosittelen nörteille NYT. Muille 2 kk päästä, jolloin Android 4 ICS on saatu kunnolla portattua eri laitteisiin. 
Luulisin, että aika pian laitet toimitetaan sellaisella Android-paketilla, jossa on kaikki tarpeelliset perusjutut jo valmiina. Ja kun siinä on toimiva Market/Play, lisää on helppo ladata. Minulla siis on nyt juuri noin.

12v:n palautetta
  • kaiutin huonossa paikassa, koska se jää pöytää vasten (isän lisäys: yllättävän hyvä se kaiutin)
  • hyvä pelata esim. nettipeli Ikariamia - käyttökokemus vastaa tietokonetta ja on aivan eri tasolla älykännyn kanssa
  • paljon liitäntöjä
  • valikko on vähän huono (isän vastaus: sen voi muuttaa!)
  • "On se kyllä hyvä!"
Tähän linkki Youtube-videoon laitteesta kauniilla pianomusalla :)
 
Ja sitten vähän systemaattisemmin ja tekniikkaankin paneutuen, niille keitä kiinnostaa



Laitteen kuvaus
Ainol on viime vuonna julkaissut mallit Novo7 Basic, Novo7 Advanced ja vuodenvaihteessa Novo7 Paladin, Novo7 Paladin Elf sekä Novo7 Aurora. Malleja siis riittää ja tulee koko ajan. Olen ymmärtänyt niin, että Basic ja Advanced ovat poistumassa  eli lopetettuja malleja. Nyt  markkinoilla ovat siis Paladin, Elf ja Aurora.
Kuvailen tässä  Ainol Novo 7 Elf mallin ominaisuudet ja vertaan niitä samalla noihin rinnakkaismalleihin. Paljon on samaa, mutta myös oleellisia eroja löytyy.
  • "ultra powerful Many Core" Allwinner  A10 1.2Ghz CPU (toimii oikeasti kai 1GHz, kellotettavissa 1.5 GHz)
    • Mali400 GPU 
    • Aurorassa on sama prosessori, Paladin-mallissa Xburst MIPS-prosessori 1GHzs
      • XBurst onymmärtääkseni oikeasti hyvä prosessori. tehokas, mutta todella virtapihi. Ongelma on se, että MIPS-prosessorilla eivät toimi monet pelit, jotka sisältävät ARM-optimoitua koodia (ARM on se prosessorityyppi, jota käytännössä kaikki kännyt, padit yms käyttävät. Jopa Win8 tulee myös ARMille portattuna) 
  • Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich operating system - siis uusin Androidin versio.
    • Android 4 ICS tuli kaikkein ensimmäisenä maailmassa juuri Novo7 Paladinille
  • Multi-touch 7-inch 1024 x 600 display
    • Paladin-mallissa on 800 x 480 näyttö, joka on aika "karkea"
    • Aurora-maillissa on 1024 x 600 IPS näyttö, jonka väitetään olevan täysin samaa tasoa kuin iPad2, mutta pienempi
      • IPS-näyttöjen toimituksissa oli vaikeuksia, joten skippasin sen. Nyt niitä kai taas saa ja hintaero on luokkaa $30.
  • 3700mAh akku; luvattu kesto noin  5 tuntia. 
  • Muita teknisiä ominaisuuksia:
    • 2.0MP etukamera, ei takakameraa 
    • tukee 2160p Super HD videotoistoa.
    • WiFi
    • HDMI-lähtö, OTG-portti päivityksiä yms varten
Kokemuksia

Vertailukohtia ovat 
  • vuoden vanha toinen kiinan halpis ZT180 7 tuuman näytöllä
  • oma iPhone 3GS
  • pojan Samsung Galaxy mini
  • jonkin verran kokemusta Samsung Galaxy Tabista
Ensimmäinen kokemus laitteen paketista avaamisen jälkeen oli JEES!  Laitteessa on hyvä näyttö, kosketusnäyttö reagoi kuten iPhonessa. Ohjelmat käynnistyvät sujuvasti. Asetusten säätäminen on helppoa, jos on älypuhelinten kanssa ollut tekemisissä. Android 4 ICS on mennyt jollain tavalla lähemmäs iOSia, vaikka sen muunnettavuus on samanlaista kuin ennenkin - oikeastaan kaikkea voi säätää. Suomen kieli löytyy tässä 4-versiossa suoraan listalta, mikä on tietysti monelle tärkeää. Skandinaavinen näppis tietysti myös. (Jossain vanhemmissa laitteissa joutui tekemään niin, että otti kieleksi englannin ja näppikseksi ruotsalaisen. Toimivaa, mutta palauttaa mieleen tietokoneet 25 vuotta sitten. Ei ihan se Jobsin "kokonaisvaltainen kokemus" ...)

Vertailuna noihin muihin laitteisiin voi sanoa, että käytetttävyys "lähenee" iPhonen tasoa. Jotkut ohjelmat eivät toimikaan heti kovin jouhevasti. (Ohjelmana jäin aivan älyttömästi kaipaamaan Flipboardia, joka on on intuitiivisuudessaan mieletön.) Verrattunan vuoden takaiseen saman hintaluokan halpis-tablettiin kehitys on ollut ällistyttävää. Tätä voi käyttää, edellisen kanssa sai harjoitella säätämistä. 
 Löysin muuten sitten kivan ohjelmankin: Pulse. Se ei kännykän näytöllä ole kovin toimiva, mutta 7" näytöllä se on paljon parempi.

Ylläpito
Tässä tulee oikea Akilleen kantapää. Android 4 ICS on vielä niin alkutaipaleella, että kaikki asiat eivät täysin toimi. Iso puute oli se että Android Market eli nyt Google Play puuttui kokonaan. Marketin puuttuiminen on oikeasti merkittävää, koska esim. Facebookin ja Twitterin joutui itse asentamaan.
Koska säätäminen on minulle puoli elämää, aloin tietysti heti ratkaista ongelmaa. Netistä löytyy hyviä resursseja (Slatedroid.com yms.), joiden kayúttaaa saa sekä ohjeita, apua että ohjelmistopäivityksiä jne. Koetin siis ajaa korjaus-scriptin, jolla Marketin olisi saanut päälle. En onnistunut sitten millään, joka tosin saattoi johtua siitä, että käytin WinXP-konetta, joka ei osannut löytää ajureita Android-laitteen liittämiseen USB-väylään.
Asensin sitten kokonaan toisen Android-paketin, jonka mukana tuli niin Market/Paly kuin muutenklin sulava käyttöliittymä. Koko käyttöliittymän ulkoasu muuttui tässä sitten ihan toisennäköiseksi. Androidia voi säätää!


1 kommentti:

  1. Ja uusi malli on jo tulossa; dualcore! muuten aika samanlainen...

    http://www.ainovo.com/elfii.html

    VastaaPoista