sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Android-tabletti - vai onko pakko olla iPad?

Kun seuraan aika aktiivisesti sosiaaliseen mediaan sekä tieto- ja viestintätekniikan käyttöön liittyvää keskustelua, syntyy käsitys, että iPad on ainoa vaihtoehto toimia tehokkaasti. Keskustelusta on ainakin itselleni jäänyt kuva, että

  1. Android on ihan kiva juttu, mutta keskeneräinen
  2. Täytyy olla säätäjänörtti
  3. Appsit eivät toimi Androidissa
  4. Koulukäytössä iOS on ainoa järkevä vaihtoehto, koska iOS-laitteille (iPhone, iPod, iPad)  on niin paljon enemmän app:seja
Kun tällaisena halvan perään kurkottavana olen nyt omille teilleni lähtenyt, päätin jakaa vähän käyttökokemuksia. Miten Android-tabletti toimii ihan käytännössä ja miten edellä mainitut väitteet pitävät paikkansa?

Ensin totean  tuon laitteen osalta sen, minä kirjoitin jo Facebookin Tablet laitteet opetuksessa-ryhmään:  "Kyllä tällä pärjää. Olen kuluttanut koko päivän tällä, wintoosa kiinni, iPhone taskussa. En olisi suoraan sanoen uskonut itsekään. Käyttis on vielä sen verran tuore, että ihan noviisille en suosittele. Mutta kuukauden päästä todennäköisesti kyllä! Olen tosi tyytyväinen. P.S. koko on loistava, tää mahtuu pystyyn pikkutakin sivutaskuun."  
Lähden siis siitä, että itse laite on yllättävänkin toimiva, mutta entä se käytettävyys, apseineen kaikkineen? Siis muillekin kuin säätäjänörteille?


Android on ihan kiva juttu, mutta keskeneräinen 

Tämä on totta tällä hetkellä. Android 4.0.3 ICS on niin uusi käyttöjärjestelmä, että ainakin itse olen joutunut asentaan sen kaksi kertaa uudelleen saadakseni laitteen toimimaan mieleuiselläni tavalla. SILTI, jo se tehdasasennuksena tullut ICS oli ihan toimiva. Minä vain halusin sen toimivan vielä paremmin, josta päästään sujuvasti kohta seuraavaan aiheeseen. 
Veikkaisin, että kuukauden päästä tehtaalta tulevat Android-laitteet pitävät sisällään hyvin toimivan ICS:n. Juuri siksikö isot firmat ovatkin odottaneet ICS:ään siirtymisessä? Linkki Android 4 esittelyyn: http://developer.android.com/sdk/android-4.0-highlights.html#UserFeatures

Täytyy olla säätäjänörtti 

Lähde: http://www.androidear.com
Tämä on mielenkiintoinen asia. Androidilla on sama maine kuin Linuxilla - täytyisi olla ihan tosi taitava voidakseen käyttää. Tämä ei mielestäni pidä lainkaan paikkaansa. Android toimii aivan mainiosti ihan sellaisenaan. On vain niin, että kun Android / Linux ovat taustaltaan avoimempia (ei mennä siihen nyt!), niitä on ryhtynyt käyttämään porukka, joka haluaa säätää. Ei niitä ole pakko säätää. Itse asiassa Linux on paljon vähemmän herkkä sekoamaan käyttäjän toiminnan tuloksena kuin Windows, jossa osaamatonkin voi säätää vahingossakin. Toisaalta, on iOS-käyttäjiä, jotka heti jailbreakaavat laitteensa, jotta pääsevät säätämään - kuten Androidia.
Eli osittain pitää paikkansa, mutta pakko ei ole olla nörtti.

Appsit eivät toimi Androidissa 

Tärkein kohta.
TOTTA: Android Marketissa eli nyt Google Play:ssa on tarjolla iso määrä ohjelmia. Osa niistä ei toimi kaikissa laitteissa hyvin (tai ollenkaan), koska Android-laitteita tekeviä firmoja on paljon ja erilaisia laitteita todella paljon. Apple onm aina ratkaisuut tämän pitämällä sekä raudan että softan tiukasti käsissään.
EI OLE TOTTA: En ole törmännyt omalla kohdallani yhteenkään toimimattomaan app:siin. Tosin kaikki eivät toimineet hyvin. Olen ihan tosi innoissani seuraavista:

Evernote toimii hyvin. Skitch on edelliseen saumattomasti liittyvä ruutukaappaus/piirusteluohjelma. Mindjet aivan mahtaava mindmappaaja. Niin hyvä, että tein vahingiossa eilen pari tuntia töitä, kun ohjelma vei mennessään. Kaikki toimivat hienosti Dropboxin kanssa yhdessä. Muita hyviä ohjelmia ovat tietysti Facebook, Twitter, HootSuite, Taptu (Fb, Tw ja RSS...). Erinomaisesti toimivia ovat Googlen omat Google Reader, Blogger ja GoogleDocs. Laitetaan vielä lopuksi Spotify ja Ebay.
Kyllä näillä pärjää. Erityisesti tuo Mindjet oli mahtava yllätys. Se jopa osaa käyttää ilmaisen FreeMindin tiedostomuotoa, eikä pakota ostamaan 400€ PC-ohjelmaa. On niin hyvä, että pitää kokeilla myös iPhonessa. MOni näistä appseistahan löytyy sekä iOSille että Androidille, mikä on tietysti hyvä juttu.
Mitä Androidista puuttuu? Flipboard!


Koulukäytössä iOS on ainoa järkevä vaihtoehto 

Tähän ei ole oikeaa vastausta. iOS on selkeästi "ainoa oikea", jos lähdetään etsimään ja käyttämään edu-app:seja. Jos pysytään tavallisten sosiaalisen median palvelujen piirissä, Android on minusta ok. 
Toinen asia on sitten se, että median käsittelyssä (kuva, video, ääni, musiikki) Applen tuotteet ovat aina olleet markkinajohtajia. Niin näyttää olervan nytkin ja juuri siksi vaihdoin Android-puhelimen iPhoneen - voin tehdä moniraitaääänityksiä pelkällä puhelimella. Tässä tilanne elää koko ajan. 90-luvulla PC-musiikinteko opli puuhastelua, nyt se on aivan normi ammattistyudioissa. vaikka Apple on kyllä edelleen vahva. Mikähän on mobiililaitteiden tilanne vaikkapa 2 vuoden kuluttua.

7 kommenttia:

  1. Tähän voisin lisätä, että iPadien kanssa samoilla hinnoilla saa jo Androidilaisen joka antaa enemmän. iOS on jo jäänyt toiminnallisuudeltaan ja ominaisuuksiltaan kelkasta.

    Omat kokemukset ovat sellaiset, että iPad on jäänyt pölyä keräämään, koska Galaxy Tab on mukavampi ja helpompi käyttää.

    Android ei ole keskeneräinen (sen enempää kuin iOS) ja sovellukset toimivat pääsääntöisesti ongelmitta. Honeycomb on vakaa ja ICS vakautuu koko ajan, eikä sitä ole tarjolla vielä kovin laajalti. Aivan yhtä usein olen törmännyt App Storessa kuraan kuin Android Marketissa (nyk. Google Play). Sovellusten määrien erolla ei ole enää mitään väliä, enemmänkin sillä laadulla ja että löytyykö valittua sovellusta juuri sille laitteelle.

    Myös laitteiden fragmentaation aiheuttamat ongelmat ovat aika myyttejä nykyään, jos sovellus on tehty oikein, toimii se laajalla kirjolla laitteita. Käytännössä kaikilla jotka täyttävät Androidin speksit.

    Android-laitteilla pystyy yhtälailla käsittelemään kuvia ja videoita kuin iOS laitteilla. Sovellukset löytyvät molemmille ja molemmilla on toimivia ja yhtä monipuolisia sovelluksia.

    Applen iOS kehitys on ollut minulle ainakin pettymys, pidin kovasti iLaitteista. Silti siirryn mielummin käyttämään työtehoa ylläpitäviä laitteita kuin niitä joiden kanssa joutuu näkemään enemmän vaivaa.

    VastaaPoista
  2. Niin, sen verran vielä, että Androidille löytyy toisia vähintäänkin yhtä hyviä uutistenluku sovelluksia. Itse olen siirtynyt iOS ja Android -laitteilla käyttämään pääasiassa Pulsea. Flipboard näytti tietä, miten uutistenlukemisen voi toteuttaa tyylikkäästi, Zite vei hommaa vielä eteenpäin. Onneksi kilpailua on tullut, kaikille alustoille, koska se sparraa myös "FLiparin" porukkaa parantamaan omaa tuotettaan. :)

    VastaaPoista
  3. Niitä myyttejä tässä pyrin avaamaan. Edu-puolella tarve käyttää on suuri ja toisaalta huonoja kokemuksia huonosti toimivasta tekniikasta riittää. Applen laitteet perinteisesti pitävät minkä lupaavat - sekä fakta että myytti sekin.
    Olen itse kanssasi täsmälleen samalla kannalla.
    P.S. onko sulla kokemusta noista media-appseista androidille?

    VastaaPoista
  4. Kuvankäsittelyä: Photoshop touch, TouchRetouch, selaimella Pixlr.com flash-saitti.
    Videoeditoreita on Samsungin laitteissa enimmäkseen, Asuksella taisi olla myös omansa. Mitään uuden iPhoton tyyppistä suitea ei ole.
    Äänelle on lähinnä trimmaustyökaluja ja dj-työkaluja. Nauhoitukseen esim J4T MultiTrack recorder.

    Itse olen tuota säätäjä- ja testaajaporukkaa, mutta en (tällä hetkellä) jaksa hirveämmin roottailla tai muuten rikkoa daily driveriani, joten softaa on liki 300kpl, mutta ei mitään erityisen epävakaata tai kokeellista.

    VastaaPoista
  5. Täällä tytyyväinen Android -käyttäjä. Pidän siitä, että minulla on mahdollisuus käytään omia toimintamalleja ja rakentaa kokonaisuuksia itselleni parhaiten sopivalla tavalla. Pääosin käytän kyllä sovelluksia, jotka toimivat myös Applen, Nokian sekä Windows-laitteissa, muta minussa on jonkun verran tuota säätäjän vikaa.
    Andoid-laitteen otin käyttöön ensimmäisen kerran noin reilu vuosi sitten. Käyttöönotto oli hyvin sujuvaa, eikä laitteiden toimintojen yms. oppimiseen paljon aikaa mennyt.

    VastaaPoista
  6. Koulukäytön kannalta yksi oleellinen tekijä on mahdollisuus kloonata laitteiden sisältöä. Onko tiedossa, millaiset mahdollisuudet Android-tableteissa on tällaiseen?

    Entä tietääkö joku helppoa sovelluskehitintä Androideille? Siis sellaista, jolla jokin verran ohjelmoinut opettaja voisi tehdä opetuskäyttöön tarkoitettuja "appseja" ja ottaa ne käyttöön ilman mittavia maksuja jollekin taholle (vrt. WP7-ohjelmointi).

    VastaaPoista
  7. Nyt muistin tämän sun kysymyksen sovelluskehittämisestä ja laitoin Facebook-ryhmään linkin. En ole vielä itse käyttänyt, mutta ajatus on opetella. Katsotaan sitten kokemuksia...

    VastaaPoista